3
minuten
 - 
2/15/2024

Afvallen In De Overgang

ontmoet selma
Afvallen In De Overgang

Is afvallen in de overgang mogelijk? 100%! Maar voor de meeste vrouwen in de overgang wordt het er niet makkelijker op. En dat heeft verschillende oorzaken. In deze blog vertel ik je waarom afvallen in de overgang moeilijk kan zijn, maar ook wat je kan doen om het toch voor elkaar te krijgen. Ready?

Eerst een definitie van de overgang: het UMC omschrijft dit als volgt

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang, het climacterium, genoemd.

Het is verleidelijk om een verstoorde hormoonbalans aan te wijzen voor de toename in gewicht tijdens de overgang. Intuïtief klinkt dat goed. Maar er is geen direct verband aangetoond tussen de veranderde hormoonhuishouding en het aankomen in de overgang. En eigenlijk is dat heel goed nieuws. Ik leg uit waarom.

De écht reden dat je aankomt tijdens de overgang

In deze video legt dr. Ekta Kapoor uit wat de twee belangrijkste redenen zijn voor aankomen in de overgang:

  1. Verlies van spiermassa (ouderdom gerelateerd)
  2. Leefstijl

Door verlies van spiermassa verbrand je minder calorieën. En als je dan eet wat je altijd at, kom je dus aan. Waar je je vet opslaat verandert ook. Vrouwen krijgen vaak meer vet rondom de buik. Hierdoor kan je zelfs met hetzelfde gewicht een ander figuur krijgen.

Daarnaast kunnen vrouwen in de overgang veel last hebben van opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Dit heeft vaak een negatieve impact op de leefstijl. Je kiest sneller voor gemak. Je bent minder geneigd te sporten en bewegen. Gevolg: de balans slaat nog verder door en je komt nog meer aan.

Dus: geen relatie tussen overgangshormonen en aankomen. Waarom is dat goed nieuws? Omdat je dan dus geen hopeloos slachtoffer bent van je hormonen. Je kan iets doen!

4 tips voor afvallen in de overgang

1. Bouw spiermassa op met krachttraining

Het zal beroepsdeformatie zijn, maar de meest voor de hand liggende oplossing voor verlies van spiermassa is in mijn ogen toch echt: het (weer) opbouwen van spiermassa. Los van dat het je energieverbruik terug op pijl brengt geeft het je (letterlijk) de kracht om fit en gezond ouder te worden, zorgt het voor mooie lichaamsvormen en een hogere insulinegevoeligheid (en dus een lager risico op diabetes). Krachttraining dus! Dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Krachttraining is zware dingen verplaatsen. Met een paar gewichten kom je een heel eind.

2. Eet (vooral) onbewerkte voeding

Begint het allemaal saai te klinken? Hear me out. Ik snap het: je werkt hard, eventuele kinderen zijn al wat groter (en misschien wel in de puberteit, jolly!) en je kan je wat meer luxe permitteren. Maar jezelf belonen met kaas en wijn is geen lange termijn zelfzorg. Het is een val, trap er niet in! Eet groente en fruit, vette vis, ongebrande noten, volkoren granen en veel magere eiwitten (voor je spieren). Blijf weg bij de sterk bewerkt comfort food. Het geeft misschien korte termijn comfort, maar lange termijn ellende. Het zorgt ervoor dat je jezelf makkelijk overeet.

3. Optimaliseer je slaap

Slecht slapen is een veelgehoorde klacht. Vaak - maar niet altijd - door de opvliegers. Wat kan je ertegen doen? Algemene slaaphygiene helpt altijd: een donkere, koele en stille kamer, altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en weer opstaan, vermijden van stimulerende middelen als cafeïne en alcohol (ook tegen de opvliegers!) en overdag genoeg bewegen en naar buiten gaan.

4. Geloof dat het kan

Ik weet voor een feit dat je in de overgang slanker en sterker kan worden dan je ooit bent geweest. Ik train namelijk vrouwen die pas begonnen met trainen toen ze 45 of 50 waren. De overgang motiveerde hen juist om aan de slag te gaan, omdat ze hun lichaam zo snel achteruit zagen gaan. Met deze drive is het mogelijk om fantastische resultaten neer te zetten. Je moet alleen wel geloven dat het kan, anders kom je niet in actie.

Afvallen in de overgang: samengevat

Aankomen tijdens de overgang komt doordat je minder energie verbrandt, vaak in combinatie met een verhoogde energie-inname. Met krachttraining (en bewegen in het algemeen) houd je je verbranding op pijl, met een gezond dieet van voornamelijk onbewerkte producten beperk je je inname. Door je slaap te optimaliseren hou je beiden beter vol.

Weten dat het kan en geloven dat het kan is de eerste stap. Heb je hulp nodig bij de rest? Vraag dan een intake aan en ik vertel je graag meer over hoe wij jou kunnen helpen afvallen in de overgang.

Maak kennis met ons team