Tweet
Share
+1
|3

Na het sporten kan je spierpijn hebben. Meestal is de spierpijn het heftigst rond 48 uur na je training.

Over spierpijn wordt veel onzin verteld. Het is bijvoorbeeld geen teken dat je goed hebt getraind. Het is daarom ook niet iets om naar te streven. Spierpijn wordt ook niet veroorzaakt door het verzuren van je spieren.

Wat is het dan wel? En hoe ga je er mee om?

Waarom heb je spierpijn?

Spierpijn is het gevolg van schade aan je bindweefsel. Maar dat is niet het hele verhaal. De één kan namelijk veel vaker en veel meer spierpijn hebben dan de ander. Hoe je lichaam de schade interpreteert is ook van belang (en dat geldt voor iedere vorm van pijn, maar dat valt even buiten de scope van deze blog).

Voor veel mensen geldt dat ze weinig tot geen spierpijn hebben als ze dezelfde spieren regelmatig prikkelen. Een goed trainingsschema waarin de grenzen steeds een klein beetje worden verlegd, leidt zelden tot spierpijn.

Kijk maar eens terug op de momenten waarop je de meeste spierpijn had: dat is vaak na de eerste training als je lang niet getraind hebt. Zelfs als je in de weken erna méér doet, geeft dat minder spierpijn.

Mag je sporten als je spierpijn hebt?

Het korte antwoord is: ja.

Het lange antwoord is dat het niet altijd nuttig is en soms zelfs nadelig kan uitpakken. Dat komt omdat a. een getrainde spier zich ontwikkelt in rust (en als het deze rust niet krijgt, zich ook niet kan ontwikkelen) en b. omdat blessures op de loer liggen als je met (zware) spierpijn gaat trainen.

Wanneer kan je wél sporten met spierpijn?

Als je spierpijn hebt in je onderlichaam, kan je vaak prima je bovenlichaam trainen. Ook als de spierpijn licht is en je volgende training alweer gepland is (bijvoorbeeld omdat je maandag, woensdag en vrijdag traint), is het geen probleem om weer lekker aan de slag te gaan. Warm in zo’n geval wel goed op, zodat je niet gehinderd wordt in je bewegingen en/of je techniek eronder te lijden heeft.

Wanneer zeker niet?

Sporten met spierpijn is op zichzelf niet slecht, maar bij hevige spierpijn moet je de training even overslaan. Denk maar aan die keer dat je jezelf op de wc moest laten vallen na een stevige beentraining: je hebt gewoon geen controle meer over je spieren.

Kijk vooral goed naar de opbouw van je schema. Met of zonder spierpijn: je spieren hebben rust nodig om zich te ontwikkelen. Als je iedere dag zwaar squat om sterke benen te krijgen, dan zit je jezelf alleen maar in de weg. Hoe zwaarder je traint, hoe langer je rust moet houden om de spieren de gelegenheid te geven om te ontwikkelen.

Voor beginnende trainees is een rustperiode van 48 uur meestal genoeg. Dat betekent dat je tussen je trainingen minimaal 1 dag rust houdt (ervan uitgaande dat je 3 x per week een fullbody training doet). Oók als je geen spierpijn hebt.

Conclusie: mag je sporten met spierpijn?

Zolang je genoeg rust houdt tussen je trainingen voor de spieren om zich te ontwikkelen en de spierpijn niet zo heftig is dat je techniek eronder lijdt, kan je prima sporten met spierpijn. Maar streef niet naar spierpijn, want het is geen teken dat je goed getraind hebt.


Selsa verzorgt al meer dan 12 jaar personal training aan huis. In onze trajecten helpen we je de juiste balans vinden tussen belastbaarheid (dat wat je aankan) en belasting (dat wat je doet). Wil jij een manier vinden om sporten onderdeel te maken van jouw wekelijkse routine? En wil je sterker en fitter worden zonder blessures? Vraag dan een gratis intakegesprek aan en ik vertel je graag meer.

Selma, eigenaar Selsa


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Search