Het is verleidelijk. Mijn lichaam gebruiken om mijn bedrijf te promoten. Shirtje uit, blokjes aan, bovenbenen vol in de flex. “Wat ik kan, kan jij ook”. Deze leugen is zo vaak herhaald, dat velen haar voor waar aannemen. Maar wat ik kan heeft geen donder te maken met wat jij kan, of andersom. Fysiek resultaat is niet slechts het gevolg van hard werken en een goede wil. Vaak hebben je genen er heel veel mee te maken. Hoe belangrijk is het eigenlijk, dat een personal trainer (m/v) zelf een goed fysiek heeft? En wat zegt het veelvuldig tonen van dat eigen lichaam eigenlijk over zijn competenties?
Op de basisschool was ik een snelle sprintster. Sowieso het snelste meisje, maar ook sneller dan de meeste jongens. Ik deed daar geen donder voor. Het was gewoon zo. Na wat knieprobleemjes links en rechts (letterlijk) verloor ik mijn kwaliteiten als sprintster, maar de sprintbenen (anderen noemde ze ook wel schaatsbenen of springbenen) bleven. Een beetje lastig formaat zo rond de pubertijd, maar in de huidige fitchick trend kunnen ze er weer prima mee door.
Hoe eerlijk zou het zijn als ik dat aangeboren talent zou toekennen aan mijn kennis en kunde als personal trainer? Hoe eerlijk is het überhaupt dat personal trainers worden beoordeeld op hun fysiek?
Wat jij kan wil ik ook kunnen
Bij het kiezen van een coach neigen we ernaar om te kiezen voor iemand die zelf succesvol is in wat wij willen bereiken. Dat is heel intuïtief. Wat kan je immers leren van een dikke afslankcoach, een ‘struggelende’ ondernemer, of een financieel adviseur die zich op het randje van een faillissement begeeft (uit ervaring kan ik je zeggen: heel veel, maar dat even terzijde)?
Leren van andermans fouten is een hele goede strategie om wijzer te worden, maar meestal niet de snelste route. Wat je van een coach hoopt te horen is hoe het wél moet, en bij voorkeur zo snel mogelijk. En als zij weten hoe het moet, dan hebben ze het zelf ook wel voor elkaar gekregen, toch? Niet per se.
Weten hoe het werkt wil niet zeggen dat het je lukt
Neem bijvoorbeeld sparen. Geld sparen is simpel. Je geeft minder uit dan dat je verdient en dat zet je op een spaarrekening. Klaar. Toch ‘kunnen’ veel mensen niet sparen. Niet omdat ze de basisprincipes niet kennen of echt niets overhouden, maar omdat er factoren zijn die het sparen ondermijnen. ‘Menselijke factoren’, zal ik ze maar noemen.
Iets bereiken wil niet zeggen dat je weet hoe het werkt
Andersom kan je zomaar iets bereiken zonder dat je weet hoe het werkt. De gym zit ramvol met broscience-bewoners met een indrukwekkend fysiek en een even indrukwekkend gapend gat in hun hoofd. Maar laat ik het even bij mezelf houden.
Inmiddels zijn mijn benen omgedoopt tot ‘squatbenen’. Maar tot november 2014 had ik nog nooit een squatrek gezien. Ik liep er zelfs verkeerd om in (jup, did that). En ik heb er anno 2018 wel wat massa aan getraind, maar dat is niet te danken aan mijn fenomenale squatprestaties.
Conclusie: het fysiek van iemand zegt lang niet alles over zijn of haar kennis.
Vaak zegt iemands fysiek wel iets over zijn interessegebied
Veel personal trainers zijn al van jongs af aan actief in de sport. Ze zijn goed in sport en atletisch gebouwd. Logischerwijs wordt dit talent ontwikkeld: iedereen doet immers graag waar hij goed in is. Gevolg: je wordt er nóg beter in. Sterke en gespierde jongens en meisjes worden nog sterker en gespierder. Leren meer over hoe ze dat nog beter kunnen doen. En willen hun kennis over sterk en gespierd worden graag overdragen, want dát is wat ze leuk vinden en begrijpen en daardoor steeds leuker vinden en steeds beter begrijpen. Etc.
Vaak dragen ze dit ook uit. Ze tonen progressiefoto’s van zichzelf en/of klanten op sociale media en laten veelvuldig hun fysiek zien.
Is dit de beste personal trainer voor jou als je zelf ook graag sterk en gespierd wilt worden? Dat hangt ervan af. Hun genetische voordeel zal door hun begeleiding niet magisch op jou overgaan. En hun liefde voor sport kan jou wel enthousiasmeren, maar niet transformeren van full time couch patato naar een ‘o-nee-toch-is-de-gym-echt-dicht-op-1-januari?!’ persoon.
Dit is (vaak) niet het type personal trainer dat begrijpt waarom je, ondanks dat je gezegd hebt dat je beter wilde eten, toch die zak chips hebt leeggegeten. Niet omdat ze je niet willen begrijpen. Ze begrijpen het echt niet. Hun sport en hun lichaam zijn hun leven.
Maar ben je zelf een fanatiekeling met een grote passie voor sport en resultaat: dit is jouw man/vrouw. Dit type personal trainer doet een moord voor de klant die simpelweg hun instructies opvolgt. En als je doet wat ze zeggen, dan behaal je resultaat. Net zoals je spaargeld groeit als je iedere maand geld opzijzet. Just. Fucking. Do. It.
Maar je zoekt iemand die zich kan inleven
Personal trainer is allang geen beroep meer dat is voorbehouden aan ex-sporters. Tegenwoordig zie je ook personal trainers die zelf wat aan de mollige of magere kant zijn. Die niet supersterk of superfit zijn. Ze kunnen, altijd achter hun rug om natuurlijk, vaak op hoon van collega’s rekenen. Maar hoe terecht is dit eigenlijk?
Niet iedereen heeft sprintbenen. En niet iedereen zit vol als hij vol behoort te zitten. Zeker onze klanten niet, daarom zoeken ze hulp. Is het niet veel logischer om hulp te zoeken van iemand die deze problemen begrijpt? Die ook in de verleiding komt om een zak chips open te trekken, maar coping strategieën heeft ontwikkeld om hiermee om te gaan? En soms faalt, net als jij?
Het is verleidelijk om te kiezen voor een personal trainer op wie je graag zou willen lijken, maar het is veel logischer om te kiezen voor een coach die zich in jou kan inleven. En soms vind je deze kwaliteiten in dezelfde persoon. Want natuurlijk kan een sportieve, afgetrainde coach ook een empathische coach zijn. Ik ken er –gelukkig- genoeg. Maar ik ken ook trainers met een maatje meer of erg weinig spiermassa. Dat maakt ze net zomin een slechte personal trainer als een atletisch lichaam je per definitie een goede personal trainer maakt.
4 responses to “Mag Een Personal Trainer Dik Zijn?”
Reinier Wink
Hoi, leuke discussie.
Eerlijk gezegd nooit zo over nagedacht. Ik denk dat een personal trainer in ieder geval geloofwaardiger overkomt als deze een gezond voorkomen heeft. Dat betekent niet volledig afgetraind. Als je op een gegeven moment een aantal oefeningen voorschrijft, moet je wel weten hoe het moet en denk ik ook dat je moet voelen hoe het voelt. Als je dit allemaal kan, krijg je toch in enige mate een getraind lichaam. Dat maakt het voor mij geloofwaardiger.
De doorslag geeft uiteindelijk hoe je anderen kan motiveren om blijvend de eigen doelen te behalen.
Groeten, Reinier
Selsa
Hoi Reinier, bedankt voor je bijdrage. Dat denk ik ook. Inspiratie doet óók iets. Daarom is een seminar bezoeken effectiever dan een boek lezen (om maar een willekeurig voorbeeld te geven), terwijl de informatie hetzelfde is. Als het daar maar niet stopt (inspiratie), want dat is zelden genoeg voor lange termijn resultaat. Uiteindelijk heb je een coach nodig die begrijpt hoe jouw doelen in jouw leven passen, niet hoe zijn/haar doelen in jouw leven kunnen worden gepropt. Groetjes, Selma
Steven
Mooie discussie,
Ik ben zo’n trainer die al zijn hele leven sport. En hard voor mijn fysiek train en op mijn eten let en altijd zijn doelen en lat verhoogd, Dit jaar aan het trainen voor de iron men. In het leger moesten wij een rode baret halen want dat hoorde bij deze eenheid. In de opleiding kregen wij ook les van instructeurs die geen rode baret hadden waren dat slechte militairen nee, hebben ze mij geholpen om mijn doel te bereiken….ja wilde ik deze instructeurs worden nee, ik wil daarmee zeggen dat ik meer aan nam van iemand die een rode pet op zijn hoofd had dan geen. Ik denk dat iedereen voorbeelden zoekt en denk dat een goed fysiek bij een personal trainer zeker helpt, je bent immers toch je eigen reclamebord. Het is makkelijk gezegd dat wij sixpack trainers 😉 ons niet kunnen inleven in iemand die totaal niet van sport houd en teveel lekkers eet. Mag een personal trainer overgewicht hebben ja is hij daarom een mindere coach nee. Ik denk dat op elk potje een deksel past en dat is ook met klant en trainer.
Gr Steven
Selsa
Hoi Steven, dank voor je bijdrage. Eens! Het gaat beide kanten op: een goede fysiek is geen teken van kennis, en ook geen teken van een gebrek aan inlevingsvermogen. Noch is een ‘iets mindere’ fysiek een signaal dat de trainer je beter begrijpt omdat hij/zij (misschien) meer op jou lijkt. Uiteindelijk gaat het om een totaalplaatje en gelukkig mag je als klant je eigen PT-er ‘kiezen’. Ik hoop alleen dat klanten zich niet door de verkeerde criteria laten leiden en dat trainers zich niet blindstaren op hun eigen fysiek en kunnen (wat nu nog regelmatig gebeurt).