Tweet
Share
+1
|3

Welke sporten zijn goed om af te vallen? Moet je een sport kiezen waar je zoveel mogelijk calorieën mee verbrandt?

Het klopt dat als je wil afvallen, je meer calorieën moet verbranden dan innemen. Met sporten verband je calorieën. En hoe intensiever de sport, hoe meer calorieën je verbrandt.

Toch is simpelweg naar calorieverbruik kijken geen succesvolle strategie. En dat is omdat je calorieverbruik per gesport uur niet de enige factor is die bepaalt of jij van het sporten gaat afvallen.

Hoe bepaal je dan wel de beste sport voor afvallen?

Afvallen gebeurt niet “overnight”. Je zit niet na 1 keer sporten op je streefgewicht. Daarom is de beste sport voor afvallen, de sport die je kan volhouden. Dat klinkt super flauw, maar het is simpelweg de waarheid.

Consequent “suboptimaal” sporten wint het in alle opzichten van sporadisch “optimaal” sporten.

Net als voor een “dieet” geldt: het is een leefstijl, geen tijdelijke oplossing. Dat heeft gevolgen voor de sport die je kiest om jou te helpen met afvallen.

Kies een sport die je leuk vindt

Met dansen verbrand je minder calorieën dan met wielrennen, maar als je dansen leuk vindt en wielrennen niet, dan is dansen de beste sport voor afvallen voor jou.

Sport niet om jezelf te straffen voor wat je hebt gegeten.

Sport omdat je het leuk vindt. Dan doe je het over 10 jaar nog.

Kies een sport die je lichaam aan kan

Als je sport om af te vallen, maar je bent iedere 3 weken een week uit de roulatie vanwege een blessure, dan kan je jouw sport nog zo leuk vinden: het is geen lang leven beschoren.

Sporten waarbij mensen snel geblesseerd raken zijn hele repetitieve sporten (zoals hardlopen), sporten op hele hoge intensiteit (zoals crossfit) en contactsporten, vooral als het er hard aan toe gaat (zoals rugby).

Het is niet altijd nodig om met je sport te stoppen, maar soms wel om begeleiding te zoeken om je techniek te verbeteren, of ondersteunde trainingen te doen (zoals krachttraining het hardlopen kan ondersteunen).

Kies een sport die in je schema past

Als je een drukke baan combineert met een gezinsleven, dan zijn sporten die een vaste tijd en locatie hebben ofwel een zegen (je hebt een stok achter de deur om te gaan), of een te groot obstakel om te kunnen inplannen.

Wees eerlijk naar jezelf: als het niet in je agenda past, is het niet relevant hoe leuk je de sport vindt.

Eens in de 3 weken een uurtje sporten zet geen zoden aan de dijk. Zorg dat je structureel aan de slag kan.

Zoek een sportmaatje

Iets volledig zelfstandig kunnen doen heeft een groot voordeel: je kan het altijd en overal doen. Je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van een les die alleen gegeven wordt op tijdstippen waarop je niet kan.

Maar volledig zelfstandig sporten heeft ook een groot nadeel: er is niemand om je te motiveren als je zelf eens een dag (of een week, of een jaar) geen zin hebt.

Trainen met een maatje zorgt voor een stok achter de deur en maakt het voor veel mensen leuker om te sporten.

Let op je eetlust als je met het sporten wil afvallen

Deze is belangrijker dan je misschien verwacht. Want uit de praktijk blijkt dat mensen die alleen maar gaan sporten (zonder daarbij op hun eetpatroon te letten) meestal niet afvallen. Soms komen ze zelfs aan. Dat komt omdat intensief sporten de eetlust kan vergroten.

Kijk goed wat het sporten met jou doet en wees niet verbaasd als de kilo’s er niet vanaf vliegen. Uiteindelijk verbrand je zelfs met de meest intensieve sporten niet zoveel dat je het er niet ongemerkt weer aan kan eten.

Maak het zwaarder met de tijd

Steeds hetzelfde lesje, hetzelfde rondje in de sportschool, hetzelfde rondje hardlopen… Begrijp me niet verkeerd: het is super dat je het überhaupt doet. Maar het wordt saai.

Bovendien krijgt je lichaam krijgt alleen een prikkel als je het steeds iets zwaarder maakt.

Als je al jaren aan hardlopen doet: loop eens korter en sneller, of juist langer en langzamer.

Als je al jaren naar de gym gaat: verzwaar je gewichten.

Niet alleen verminder je zo blessures (eenzijdig bewegen is blessuregevoelig), ook boek je meer resultaat en hou je het leuk en uitdagend voor jezelf.

Conclusie: afvallen, welke sport kies je?

Omdat afvallen niet van de ene op de andere dag gebeurt, moet je vooral een sport kiezen die je lang kan volhouden. Daarbij zijn de volgende punten van belang:

  • Je vindt het leuk
  • Je krijgt er geen blessures van
  • Het past in je agenda
  • Je kan het samen met iemand anders doen
  • Je gaat er niet van overeten
  • Je kan het steeds wat zwaarder maken (en doet dat ook)

Selsa verzorgt al meer dan 12 jaar personal training aan huis. In onze trajecten helpen we je niet alleen met bewegen, maar ook met het optimaliseren van je voeding. Wil jij een manier vinden om sporten onderdeel te maken van jouw wekelijkse routine? En wil je afvallen? Vraag dan een gratis intakegesprek aan en ik vertel je graag meer.

Selma, eigenaar Selsa


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Search