Tweet
Share
+1
|3 minuten

Nicole was 20 kilo te zwaar, slikte medicijnen voor een hoge bloeddruk en had een hekel aan sporten. Ze was single en had daarom vaak geen zin om voor zichzelf te koken. Haar broer, met wie ze een hele goede band had, was ernstig ziek en overleed. Hij was haar enige nog levende gezinslid.

Onder deze omstandigheden zocht Nicole hulp bij Selsa. Het lukte haar om 20 kilo af te vallen en kon hierdoor stoppen met haar medicatie.

De motivatie mythe

Een populair idee is dat je pas kan veranderen als je helemaal aan de grond zit. Pas als het “erg genoeg is” vind je de motivatie.

Maar het tegenovergestelde is waar:

Hoe minder stress en verdriet je hebt, hoe beter je in staat bent om te veranderen.
Wat Nicole voor elkaar heeft gekregen is dus bijzonder en bewonderenswaardig. In deze blog wil ik je graag vertellen welke rol haar trainer (Robert) in dit traject heeft gehad en op welke 3 onderdelen een personal trainer het verschil kan maken, zelfs (of juist) als de omstandigheden verre van ideaal zijn.

De personal trainer als leefstijlcoach

Een personal trainer is in eerste instantie een trainer. En van trainen val je niet persé af. Het bekende gezegde “abs are made in the kitchen” zegt genoeg: wil je afvallen (zoveel dat je buikspieren zichtbaar worden), dan moet je eten op orde zijn.

Maar de meeste trainers van Selsa kunnen je ook helpen met je voeding. Nicole kreeg van Robert tips om haar eetpatroon te verbeteren. Daarnaast hielp hij haar het vertrouwen behouden. Afvallen gaat namelijk niet zo snel als populaire diëten je willen doen laten geloven. Je moet geduld hebben, vertrouwen hebben en consistent zijn. Afvallen met een personal trainer kan je helpen om dat geduld te blijven opbrengen en dat vertrouwen te blijven houden, zodat jij het kan opbrengen om consistent te blijven.

De personal trainer als maatje en vertrouwenspersoon

Niet iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor, maar een goede band met je personal trainer is nodig, zeker als je wil afvallen. Bij Nicole, die tijdens het traject haar broer verloor, was de emotionele steun van de trainer onontbeerlijk voor haar succes.

Maar ook als je in een minder heftige situatie zit, moet je kunnen delen waar je tegenaan loopt. Wat triggert je om te eten? Wat zorgt ervoor dat je niet gaat sporten? Wanneer drink je net meer glazen alcohol dan je jezelf had voorgenomen?

Je personal trainer is een veilige haven om deze dingen te delen. Door je ervaringen te delen kan je op zoek gaan naar patronen en deze doorbreken. Eten – en met name structureel overeten – is gedrag dat vaak wordt veroorzaakt door emoties. Iemand die zonder oordeel naar je luistert en op praktische wijze met je meedenkt is van groot belang.

Een personal trainer voor “accountability”

Uiteindelijk gaat afvallen, net als iedere leefstijl verandering, over volhouden. En met een personal trainer hou je beter vol. Niet alleen omdat het leuker is om iets samen te doen, of omdat het prettig is als je een deel van je gezondheid kan uitbesteden, maar ook omdat de wekelijkse afspraken met je trainer je scherp houden op je doel.

Hoe vaak beginnen mensen in januari vol goede moed in de sportschool, om in februari al te zijn afgehaakt?

Nicole maakte heftige dingen mee tijdens haar traject. Iedereen zou het hebben begrepen als ze had gezegd: “laat maar even voor nu”. Maar dat deed ze niet. Dat Robert er voor haar was, ook in deze moeilijke tijd, heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen.

Conclusie: zo kan je afvallen met een personal trainer

  • Een personal trainer is vaak niet alleen trainer. Bijna alle Selsa trainers kunnen je ook helpen met het verbeteren van je eetpatroon (praktische tips)
  • Eten is emotie. Als je af wil vallen is het belangrijk dat je een goede band hebt met je trainer, en dat hij of zij empatisch naar je luistert. Op deze manier kan je achterhalen waar het fout gaat en deze patronen doorbreken.
  • Doelen zijn leuk, maar het leven gaat al snel met je aan de haal. Een personal trainer houdt je accountable.

Selsa verzorgt al meer dan 12 jaar personal training aan huis. In onze trajecten helpen we je niet alleen met sporten. We kijken desgewenst ook naar andere leefstijl factoren, zoals voeding en slaap. Wil jij weten hoe wij jou kunnen begeleiden bij het afvallen? Vraag dan een gratis intakegesprek aan en ik vertel je graag meer.

Selma, eigenaar Selsa


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Search